Thajský hořký meloun/okurka-doplněk stravy, krájený plod-bio - lyofilizovaný
Popis
Thajský hořký meloun/okurka - Bitter-Melon Tea - doplněk stravy - bio - Gong Fu Cha - EXCLUSIVE - ChiPSY (NATURAL)
(Thai Bitter Melon Tea - NepustilTea-exclusive)
"Hořký meloun ("okurka") - krájený plod ručně tříděný (selekce správně nezralých plodů), rozkrojený na půl, zbavený dužiny se semeny a krájený na plátky, lyofilizovaný, určeno pro přípravu metodou Gong Fu Cha, ozdravující rituály, pro přímou konzumaci (jako chipsy) a běžné (léčebné i preventivní) pití! Je vhodným dárkem nejen pro diabetiky a lidi trpící různými zažívacími problémy (metabolickým syndromem, Helicobacter pylori), vysokým krevním tlakem (apod.), ale i pro milovníky bylin a pravých čajů."
čaj umí: příjemné, svébytně hořké, velmi osvěžující bezkofeinové nálevy v různých koncentracích (dle způsobu přípravy a doby luhování)
čaj vás zaujme: chutí, kvalitou a vzhledem, výkonností, účinky, jednoduchostí i pestrostí přípravy (= běžný čaj, letní i zimní nápoje, koktejly, long drinky, smoothie)
čaj je vhodné pít: kdykoliv - na žízeň, pro chuť a osvěžení, za účelem prevence i léčby, k meditacím a uklidnění, k jídlu i "jen tak"
koncentrovanost: 25 g lyofilizovaných plátků bylo vyrobeno z 420 g čerstvých plátků hořkého melounu
unikátnost: plátky jezte suché - jako chipsy (= lze je i osolit, osladit, okořenit...), používejte je při vaření, pečení, do koktejlů a drinků...
jedinečnost: jeden či dva plátky umí "zahnat chuť na sladké" a spolehlivě zažehnají stav, kdy nevíte "co by" (... a "honí vás mlsná")
výkonnost čaje v balení (25 g):
25 hrnků čaje (cca 5 l nálevu při přípravě na jeden nálev - ředitelný koncentrát), 75 hrnků čaje (cca 15 l nálevu při přípravě na tři nálevy), 25 konviček čaje á 0,6 l (cca 15 l nálevu při přípravě na jeden nálev v konvičce), (summa summarum 5 až 15 l nálevu)
spotřeba na "jeden hrnek" (200 ml) / konvičku (600 ml): 1 g / 1-2 g
obr.: lyofilizované plátky nezralých plodů thajského hořkého melounu/okurky jsou křehké a velmi lehké
jak čaj vnímám a používám:
"Hořký meloun, který rád označuji jako "hořká okurka" (a je to původní název, než bylo v české literatuře použito "melounu"), piju téměř každý den. Poskytuje mi dobrou náladu, energii, reguluje cukr, zlepšuje trávení, zrychluje metabolismus a určitě celkově vylepšuje mé zdraví. Aniž bych působení dál zkoumal - netrpím běžnými chorobami (rýma, kašel, angíny či chřipky...) ani těmi civilizačními, jež se schovávají pod pojmem "metabolický syndrom" (= komplex poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob). A co hlavně! Netýkají se mě nemoci způsobené zákeřnou bakterií Helicobacter pylori :-)!
Kvalita byliny NepustilTea-exclusive je kvalitou výběrovou - jde o ručně tříděný produkt, kdy k první selekci dochází při výběru nezralých plodů (při sklizni) a k druhé při vlastním zpracování (zbavení plodů dužiny se semeny, částí konců a krájení na tenké plátky). Díky následné lyofilizaci (sušení mrazem za nízkých tlaků) jsou plátky zbaveny veškeré vody, stanou se křehkými a velmi trvanlivými. Náročnější zpracování má za následek, že produkt je drahý. Ovšem! Je výkonnější než běžně sušené verze, lze jej konzumovat jako chipsy (kořenit), mlít na prášek či lehce drtit (... a používat při vaření, do smoothie, kaší apod.). Osobně si jej často připravuji metodou Gong Fu Cha v čcha-wanu (zakrytém šálku). Užívám si tak mnoho skvělých nálevů různé síly... Často - když mě "honí mlsná" si schroupám pár plátků, chutě jsou pryč a zdraví posíleno. Nechcete mě následovat? :-)
(ZN, 12.09.2024)
obr.: nálev je velmi světlý až zelenožlutý (dle doby luhování a použitého množství plátků), průzračný a jiskrný
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 25 g, -5 %
datum sklizně / výroby: 09/2024
minimální trvanlivost do: 09/2026 (reálně mnohem déle - nejméně 5 let v původním neotevřeném balení)
šarže: 08/09/2024/D
typ čaje: thajská bylina hořký meloun, lat. Momordica charantia, L. (hořká "okurka")
složení: 100% - krájený plod (bez samostatných semen, drobných úlomků a drobotiny v podobě prachu), ručně tříděný při sběru (malé plody). lyofilizovaný
balení: opakovatelně použitelný bariérový (ALU) ZIP sáček s pohlcovačem kyslíku a pohlcovačem vlhkosti (mini-sáčky uvnitř balení - nekonzumuje se!)
mimoevropská bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (označení: Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
evropská bio certifikace: právě v přípravě
obr.: 10 g lyofilizovaných plátků (v misce) bylo vyrobeno ze 168 g syrových plátků (vpravo - vydlabané plody, před nakrájením a lyofilizací)
doporučená příprava:
je podobná přípravě běžného čaje, tj. 1-4 g (cca vrchovatou polévkovou lžíci) zalijte 0,5-1 litrem právě vroucí vody a luhujte alespoň 5 minut (i jakkoliv déle, resp. dle chuti); zalití opakujte vroucí vodou (dokud je nálev hořký); můžete použít i méně byliny (poloviční množství nebo jen několik plátků), méně vody a časy luhování přizpůsobit; bylinu lze ponechat v konvičce, tzn. neslévat, postupně odlévat nálev do hrnku nebo šálků a konvičku občas doplnit vroucí vodou; vyluhované plátky doporučuji sníst ("jen tak", okořeněné nebo vložit do salátu, smoothie, použít do polévky, při vaření apod.)
počet nálevů: 1 až několik (podle způsobu přípravy a času)
alternativní přípravy:
zkuste i jiné způsoby přípravy praktikované a doporučované v Thajsku i jinde ve světě, zajímavá je minimalistická příprava v jediném šálku a tradiční fajnový čínský způsob přípravy vícenálevových čajů zvaný Gong Fu Cha [kung-fu-čcha], kdy dva-tři plátky hořkého melounu vložíte do malé (cca 200 - 300 ml) vyhřáté konvičky s víčkem, zalijte vroucí vodou, luhujete 30-60 sekund a slijete do šálků stejného objemu jako množství nálevu v konvičce, celý postup opakujte několikrát, dokud je nálev hořký, dobu luhování si vysledujte podle vlastní chuti; bylinu můžete využit při přípravě koktejlů a smoothies, zalít jiným (právě připraveným) čajovým nálevem, zajímavá je příprava byliny jako ledový čaj a smíchání studeného nálevu s minerálkou; hořký meloun/okurku můžete smíchat s jiným suchým čajem a z originálního blednu připravovat neobvyklé nálevy
obrázek v přípravě
obr.: lyofilizovaná verze hořkého melounu neobsahuje žádnou drobotinu, volná semena a prach - zobrazené množství je na jeden čaj (1-2 g/200-600 ml)
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
„Hořká okurka“ resp. hořký meloun (lat. Momordica charantia L.) patřící do čeledi Cucurbitaceae (tykvovité), podobně jako jiaogulan, je jednoletá, jednodomá popínavá bylina s pětihrannými, podélně žebrovanými stonky, až 4 m dlouhými. Výhony se přichytávají jednoduchými úponky. Listy jsou vstřícné, v obrysu široce ledvinité až kulaté, na bázi srdčité a hluboce vykrajované do 5-9 laloků. Řapíky měří 1-7 cm, čepele 2,5-10 x 3-12 cm. Žluté jednopohlavné květy se tvoří jednotlivě v paždí listů, mají pětičetný kalich a průměr asi 3 cm. Plodem jsou převislé, různě veliké a tvarově rozmanité dlouze stopkaté „okurky“ s drsnou pokožkou, výraznými žebry, vráskami a bradavkami (v nezralosti barvy zelené, v plné zralosti výrazně žluté nebo oranžové). Rostlina je nenáročná na pěstování, velmi rychle roste a potkáme se s ní v teplých oblastech celého světa, zejména pak v jižní a jihovýchodní Asii, v Číně a v Karibiku."
... a dodal s potutelným úsměvem:
"Já ji prvně potkal za svých mladých let v Siamu. Jedna moje babička z ní vařila móc dobrou poblívku!"
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... připrav si notnou dávku silného výluhu z byliny kvality NepustiTea-standard a třídu "exclusive" si nech pro sebe :-), ... a pak použij k míchání s ovocnými šťávami, ovocným pyré a dobrým alkoholem, nezapomeň: led, led a led!"
obrázek v přípravě
obr.: po delším luhování je nálev jen o málo tmavší..., je ovšem silnější a neztrácí průzračnost ani jiskru
VÍCE INFORMACÍ O bylině (čaji)
suchý čaj: je tvořen slabými křehkými plátky vzniklé nakrájením selektivně sbíraného plodu byliny a lyofilizací
nálev: bezbarvý až tmavěji žlutý, čirý, typické bylinné vůně a specificky nahořklé až hořké chuti (podle doby luhování a množství plátků)
vyluhovaný list: nabobtnalé plátky, velkého objemu (jako za syrova), měkké - snězte je, přidejte do polévky, salátu, jogurtu, kaší apod.
odměření: při dodávce byliny dostáváte "vzorek" (1 g) = lehce pak odhadnete kolik plátků je například doporučená denní konzumace (4 g) apod.
doporučení dle bylinářské literatury: k dispozici jsou velmi nesourodé názory, osobně preferuji nálev z min. množství 4 g byliny (a více) za den
další označení čaje: Bitter-Melon Tea, Bitter Melon Tea, hořký meloun, hořká okurka, momordika hořká
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: neuvedeno - bylina, resp. její plod=doplněk stravy (schváleno podle zvláštního postupu a předpisů)
obrázek v přípravě
obr.: nálev se při chladnutí nikdy nezakalí
ingredience: cokoliv, co vás bude bavit, nebojte se experimentovat
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu
aspekt: jang
šarže: -
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční, úprava ruční a sušení na sítech, bez mechanizovaného (strojního) zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-exclusive
kultivar čajovníku: nejedná se o čajovník ale bylinu - plod
trvanlivost: delší (při správném skladování 5 let)
ledový čaj: velmi zajímavý (příprava)
obrázek v přípravě
obr.: jednotlivé nálevy - BMT-NepustilTea-standard (vlevo), BMT-NepustilTea-superior (uprostřed) a BMT-NepustilTea-exclusive (vpravo)
působení byliny na zdraví:
kompletní zdravotní účinky byliny, nelze na tomto místě (tj. při prodeji byliny) uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12. 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete úplnější informace o momordice jinde na tomto webu, na speciálních stránkách byliny (www.BitterMelonTea.cz) a v Čajové školce.
povolená zdravotní tvrzení týkající se hořkého melounu (kopie z "on hold" seznamu):
"vztah momordiky ke zdraví" (přepis z tabulky):
- reguluje hladinu glukózy v krvi (tj. udržuje správnou hladinu krevního cukru (glukózy) v krvi)
kompletní "on hold" seznam: je ke stažení (v českém jazyce, ve formátu .xls) na stránkách SZÚ
obrázek v přípravě
obr.: vyluhované měkké plátky již nejsou tak hořké = lze je sníst nebo použít při vaření (polévky), pečení (do mletého masa, k masu) a do zeleninových aj. salátů
Poznámky
každé balení je opatřeno etiketou:
v českém jazyce, s uvedením informací dle platných právních předpisů a s upozorněními, jež byly stanoveny procesem schvalování byliny k prodeji jako doplněk stravy - Státním zdravotní ústavem (SZÚ):
UPOZORNĚNÍ: Není určeno dětem. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.
UPOZORNĚNÍ PRO DIABETIKY: Přípravek může snižovat hladinu cukru v krvi.
obr.: příklad balení byliny v ZIP sáčku - výřez (tři vrstvy, etikety, zavařeno)
legislativní podklad pro uvedení na trh v ČR:
schválení produktu Státním zdravotním ústavem k prodeji jako doplněk stravy (Č.j. 2316/2011 ze dne 21.10.2011)
pořiďte si bylinu v levnější (ale stejně účinné verzi - v kvalitě NepustilTea-standard) = hořký meloun ve špičkové kvalitě (ruční sběr malých plodů):
obrázek v přípravě
pokud právě objednáváte špičkovou verzi byliny, tj. kvalitu NepustilTea-exclusive, patrně jste se již s různými sortami a rozdíly momordiky prakticky seznámili, ... což je dobře, můžete totiž využít výhodu 1 (sdělit mi zkušenosti se standardem a ostatními - i konkurenčními - verzemi byliny) a tím získat 5% slevu z ceny objednávky (bez dopravy)
označení NepustilTea-standard, NepustilTea-superior, NepustilTea-original resp. NepustilTea-standard+ a NepustilTea-exclusive používám z důvodu, že rádoby "superiorů" a podobně označených bylin může být na trhu spousta, konkurence se ráda a rychle přizpůsobuje; označení NepustilTea vám garantuje vše, co je při prodeji napsáno a zobrazeno; ručím za to svým jménem! Myslím, že o podivně vypadající produkty (velké plátky, hnědé, plesnivějící, zatuchlé, nepříjemně páchnoucí apod.), jež poskytují ještě podivnější nálevy (hnědé, tmavé, nepříjemně chutnající) nestojíte!
více o kvalitě - viz článek v blogu: Hořký meloun/okurka - kvalita
jak momordika čili hořká okura/meloun vypadá jako rostlina si prohlédněte v blogu: Víte jak vypadá hořký meloun/okurka?
hořký meloun/okurka mně pomáhá už mnoho let, proto má svůj samostatný web (BitterMelonTea.cz), kde najdete spoustu dalších užitečných informací o bylině, její přípravě, používání, účincích, kvalitě, skladování apod. ...
nezávislé recenze najdete v blogu: Hořký meloun/okurka - recenze