Thai Bitter-Melon Tea-doplněk stravy, mletý plod-bio
Popis
Thai Bitter-Melon Tea - doplněk stravy - bio
(Thai Bitter Melon Tea)
"Hořký meloun ("okurka") - hruběji mletý plod ve špičkové kvalitě - pro extra silné nálevy + sítko zdarma!"
čaj umí: příjemné, svébytně hořké, velmi osvěžující bezkofeinové nálevy v různých koncentracích (dle způsobu přípravy a doby luhování)
čaj vás zaujme: chutí, extrémní výkonností, účinky, jednoduchostí i pestrostí přípravy (= běžný čaj, letní i zimní nápoje, koktejly, long drinky, smoothie)
čaj je vhodné pít: kdykoliv - na žízeň, pro chuť a osvěžení, za účelem prevence i léčby, k meditacím a uklidnění, k jídlu i "jen tak"
výkonnost čaje v balení (50 g):
minimálně (!) 50 hrnků čaje (cca 10 l nálevu při přípravě na jeden nálev - ředitelný koncentrát), 150 hrnků čaje (cca 30 l nálevu při přípravě na tři nálevy), 50 konviček čaje á 0,6 l (cca 30 l nálevu při přípravě na jeden nálev v konvičce), (summa summarum 10 až 30 l nálevu(
výkonnost je mnohem vyšší než u krájené formy (nejméně o polovinu)
spotřeba na "jeden hrnek" (200 ml) / konvičku (600 ml): 1 g / 1-2 g
obr.: plod hořkého melounu / okurky je hrubě namletý, obsahuje drobnější a hrubší frakci
jak čaj vnímám a používám:
"Hořký meloun, který rád označuji jako "hořká okurka", piju téměř každý den. Poskytuje mi dobrou náladu, energii, reguluje cukr, zlepšuje trávení, zrychluje metabolismus a určitě celkově vylepšuje mé zdraví. Aniž bych působení dál zkoumal - netrpím běžnými chorobami (rýma, kašel, angíny či chřipky...) ani těmi civilizačními, jež se schovávají pod pojmem "metabolický syndrom" (= komplex poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob). A co hlavně! Netýkají se mě nemoci způsobené zákeřnou bakterií Helicobacter pylori :-)!
Mletý plod má řadu výhod - je extrémně úsporný (malý fyzický objem), vysoce výkonný (bleskově se luhuje), dává ultrasilné nálevy (vynikající pro koktejly a jiné použití, kde potřebuji extrémně silný a "hustý" základ, jež se snadno odměřuje (vždy trefím přesné potřebné množství)! Samozřejmě, že léčebnost je stejná jako u plodu krájeného a drceného... "o tom žádná"!
Nechcete mě následovat? :-)
(ZN, 14.09.2021)
obr.: nálev je žlutozelený až žlutý (dle doby luhování)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g, ±3 %
datum sklizně / výroby: 2023
minimální trvanlivost do: 2026
šarže: -
typ čaje: thajská bylina hořký meloun, lat. Momordica charantia, L. (hořká "okurka")
složení: 100% - mletý plod (prášek, drobné úlomky)
balení: opakovatelně použitelný ALU ZIP sáček
mimoevropská bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (označení: Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
evropská bio certifikace: právě v přípravě
obr.: vyluhovaná bylina tvoří stejnoměrné kousky jemnější a hrubší frakce
doporučená příprava:
je podobná přípravě běžného čaje, tj. 4 g (cca vrchovatou polévkovou lžíci) zalijte jedním litrem právě vroucí vody a luhujte alespoň 5 minut (i jakkoliv déle, resp. dle chuti); zalití opakujte vroucí vodou (dokud je nálev hořký); můžete použít i méně byliny, méně vody a časy luhování přizpůsobit; bylinu lze ponechat v konvičce, tzn. nálev neslévat, postupně jej odlévat do hrnku nebo šálků a konvičku občas doplnit vroucí vodou; vyluhovanou měkkou drť doporučuji sníst ("jen tak", okořeněné nebo vložit do salátu, smoothie, použít do polévky , při vaření apod.)
počet nálevů: 1 až několik (podle způsobu přípravy a času)
alternativní přípravy:
zkuste i jiné způsoby přípravy praktikované a doporučované v Thajsku i jinde ve světě, zajímavá je minimalistická příprava v jediném šálku a tradiční fajnový čínský způsob přípravy vícenálevových čajů zvaný Gong Fu Cha [kung-fu-čcha], kdy vrchovatou čajovou lžičku mleté byliny vložte do malé (cca 200 - 300 ml) vyhřáté konvičky s víčkem, zalijte vroucí vodou, luhujte 15-20 sekund a slijte do šálků stejného objemu jako množství nálevu v konvičce, celý postup opakujte několikrát, dokud je nálev hořký, dobu luhování si vysledujte podle vlastní chuti; bylinu můžete využití při přípravě koktejlů a smoothie, zalít jiným (právě připraveným) čajovým nálevem, zajímavá je příprava byliny jako ledový čaj a smíchání studeného nálevu s minerálkou; hořký meloun/okurku můžete smíchat s jiným suchým čajem a z vlastního originálního blednu připravovat neobvyklé nálevy; pokud vám vadí zakalený nálev, použijte velmi jemné sítko
obr.: bylina poskytuje velmi silné nálevy
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
„Hořká okurka“ resp. hořký meloun (lat. Momordica charantia L.) patřící do čeledi Cucurbitaceae (tykvovité), podobně jako jiaogulan, je jednoletá, jednodomá popínavá bylina s pětihrannými, podélně žebrovanými stonky, až 4 m dlouhými. Výhony se přichytávají jednoduchými úponky. Listy jsou vstřícné, v obrysu široce ledvinité až kulaté, na bázi srdčité a hluboce vykrajované do 5-9 laloků. Řapíky měří 1-7 cm, čepele 2,5-10 x 3-12 cm. Žluté jednopohlavné květy se tvoří jednotlivě v paždí listů, mají pětičetný kalich a průměr asi 3 cm. Plodem jsou převislé, různě veliké a tvarově rozmanité dlouze stopkaté „okurky“ s drsnou pokožkou, výraznými žebry, vráskami a bradavkami (v nezralosti barvy zelené, v plné zralosti výrazně žluté nebo oranžové). Rostlina je nenáročná na pěstování, velmi rychle roste a potkáme se s ní v teplých oblastech celého světa, zejména pak v jižní a jihovýchodní Asii, v Číně a v Karibiku."
... a dodal s potutelným úsměvem:
"Já ji prvně potkal za svých mladých let v Siamu. Jedna moje babička z ní vařila móc dobrou poblívku!"
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... připrav si notnou dávku silného výluhu z byliny (což není u prášku problém :-) a pak použij k míchání s ovocnými šťávami, ovocným pyré a dobrým alkoholem, nezapomeň led, led a led!"
obr.: síla + síla + síla!
VÍCE INFORMACÍ O bylině (čaji)
suchý čaj: je tvořen mletým plodem, prášek různé zrnitosti, prach, bylinné vůně
nálev: žlutý až tmavěji žlutý - podle doby luhování a množství plátků - čirý, typické bylinné vůně a speificky nahořklé chuti
vyluhovaný list: nabobtnalý prášek (vzhledu drtě), většího objemu než za sucha, měkká a použitelné při vaření
odměření: při dodávce byliny dostáváte vždy "vzorek 4 g balení" (cca denní dávka), lehce pak odhadnete kolik potřebujete (stejně budete používat množství dle vlastní chuti)
doporučení dle bylinářské literatury: k dispozici jsou velmi nesourodé názory, osobně preferuji nálev z min. množství 4 g byliny (a více) za den
další označení čaje: Bitter-Melon Tea, Bitter Melon Tea, hořký meloun, hořká okurka, momordika hořká
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: bylina - plod
obr.: vlevo vyluhovaná bylina, vpravo suchá...
ingredience: cokoliv, co vás bude bavit, nebojte se experimentovat
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu
aspekt: jang
šarže: 21F1406
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční, mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: nejedná se o čajovník ale bylinu - plod
trvanlivost: delší
ledový čaj: velmi zajímavý (příprava)
obr.: porovnání verzí - drcená/vločkovaná (první vlevo), hruběji mletá (druhá zleva), pak výběrová (NepustilTea-superior) a běžná (NepustilTea-standard)
působení byliny na zdraví:
kompletní zdravotní účinky byliny, nelze na tomto místě (tj. při prodeji byliny) uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12. 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete úplnější informace o momordice jinde na tomto webu, na speciálních stránkách byliny (www.BitterMelonTea.cz) a v Čajové školce.
povolená zdravotní tvrzení týkající se hořkého melounu (kopie z "on hold" seznamu):
"vztah momordiky ke zdraví" (přepis z tabulky):
- reguluje hladinu glukózy v krvi (tj. udržuje správnou hladinu krevního cukru (glukózy) v krvi)
kompletní "on hold" seznam: je ke stažení zde
obr.: vlevo=nálev z plátků, vpravo=nálev z drcené formy a uprostřed nálev z mleté formy hořkého melounu/okurky
Poznámky
každé balení je opatřeno etiketou:
v českém jazyce, s uvedením informací dle platných právních předpisů a s upozorněními, jež byly stanoveny procesem schvalování byliny k prodeji jako doplněk stravy - Státním zdravotní ústavem (SZÚ):
UPOZORNĚNÍ: Není určeno dětem. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.
UPOZORNĚNÍ PRO DIABETIKY: Přípravek může snižovat hladinu cukru v krvi.
obr.: příklad balení byliny v ZIP sáčku - výřez (tři vrstvy, etikety, zavařeno)
legislativní podklad pro uvedení na trh v ČR:
schválení produktu Státním zdravotním ústavem k prodeji jako doplněk stravy (Č.j. 2316/2011 ze dne 21.10.2011)
pořiďte si bylinu v nejvyšší kvalitě NepustilTea-superior = hořký meloun v nejvyšší kvalitě (ruční selektivní výběr malých plodů):
pokud právě objednáváte špičkovou verzi byliny, tj. kvalitu NepustilTea-original, patrně jste se již s různými sortami a rozdíly momordiky prakticky seznámili, ... což je dobře, můžete totiž využít výhodu 1 (sdělit mi zkušenosti se standardem a ostatními - i konkurenčními - verzemi byliny) a tím získat 5% slevu z ceny objednávky (bez dopravy)
označení NepustilTea-standard, NepustilTea-superior resp. NepustilTea-standard+ používám z důvodu, že rádoby "standardů" a podobně označených bylin může být na trhu spousta, konkurence se ráda a rychle přizpůsobuje; označení NepustilTea vám garantuje vše, co je při prodeji napsáno a zobrazeno; ručím za to svým jménem! Myslím, že o nálevy z hořkého melounu/okurky, které vypadají a chutnají dost divně (viz přeškrtnutý nálev níže) nestojíte!
více o kvalitě - viz článek v blogu: Hořký meloun/okurka - kvalita
jak momordika čili hořká okura/meloun vypadá jako rostlina si prohlédněte v blogu: Víte jak vypadá hořký meloun/okurka?
hořký meloun/okurka mně pomáhá už mnoho let, proto má svůj samostatný web (BitterMelonTea.cz), kde najdete spoustu dalších užitečných informací o bylině, její přípravě, používání, účincích, kvalitě, skladování apod. ...
nezávislé recenze najdete v blogu: Hořký meloun/okurka - recenze