Čokoláda "strong" se solí + bylinný čaj z hořkého melounu
Popis
FUNKČNÍ POTRAVINA + BYLINNÝ ČAJ
Čokoládu s hořkým melounem (5) a mořskou solí (4) lze považovat za funkční potravinu (1), (2), která svými vlastnostmi (složením, působením a specifickými funkcemi) přispívá: k pozitivnímu ovlivnění fyzického a duševního stavu; k posílení biologických obranných mechanismů; k ochraně před metabolickým syndromem (6) (specifickým onemocněním); k podpoře organismu při rekonvalescenci a k optimalizaci využití energie (například při sportu).
OBSAH
čokoláda s posypem (mořská sůl)
hořký meloun (krájený - pro přípravu čaje - doplněk stravy)
PŮVOD
Česká republika (čokoláda), Thajsko (hořký meloun)
DOPORUČENÁ KONZUMACE
čokoláda - neomezeno = dle chuti a potřeby (3), čaj z hořkého melounu = nálev ze 4 g denně (12)
DOPORUČENÁ A ALTERNATIVNÍ PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: jednu vrchovatou polévkovou lžíci byliny (cca 4 g) zalijte jedním litrem právě vroucí vody a luhujte alespoň 5 minut (i jakkoliv déle, resp. dle chuti); zalití opakujte vroucí vodou (dokud je nálev hořký); můžete použít i méně byliny (poloviční množství nebo jen několik plátků), méně vody a časy luhování přizpůsobit; bylinu lze ponechat v konvičce, tzn. neslévat, postupně nálev odlévat do hrnku nebo šálků a konvičku občas doplnit vroucí vodou; vyluhované plátky doporučuji sníst ("jen tak", okořeněné nebo vložit do salátu, smoothie, použít do polévky apod.)
počet nálevů: 1 až několik (podle způsobu přípravy a času luhování)
jiné způsoby přípravy praktikované a doporučované v Thajsku i jinde ve světě:
zajímavá je minimalistická příprava v jediném šálku a tradiční fajnový čínský způsob přípravy vícenálevových čajů zvaný Gong Fu Cha [kung-fu-čcha], kdy dva-tři plátky hořkého melounu vložíte do malé (cca 200 - 300 ml) vyhřáté konvičky s víčkem, zalijte vroucí vodou, luhujete 30-60 sekund a slijete do šálků stejného objemu jako množství nálevu v konvičce, celý postup opakujte několikrát, dokud je nálev hořký, dobu luhování si vysledujte podle vlastní chuti; bylinu můžete využit při přípravě koktejlů a smoothie, zalít jiným (právě připraveným) čajovým nálevem, zajímavá je příprava byliny jako ledový čaj a smíchání studeného nálevu s minerálkou; hořký meloun/okurku můžete smíchat s jiným suchým čajem a z vlastního originálního blednu připravovat neobvyklé nálevy
OJEDINĚLÁ KOMBINACE CHUTÍ A NEČEKANÁ DOCHUŤ
čokoláda svou specifickou silnou chutí dobře zahání chuť na sladké a s nálevem z hořkého melounu se snoubí neobvyklým způsobem; čokoláda je extra silná a jemná, s velmi dlouhou příjemnou dochutí, rámovanou tóny mořské soli, projevující se jinými vjemy, než poskytuje čaj (!); společná konzumace čokolády a nálevu z hořkého melounu znamená ojedinělý chuťový zážitek s nečekanými dozvuky, které se těžko popisují = musíte to jednoduše zkusit (14)
VÍTE, ŽE:
- hořký meloun/okurka je zelenina, která se často konzumuje v tzv. "modrých zónách" (9), kterých je na světě jen pár a lidé se v nich dožívají vysokého věku
- hořký meloun patří mezi zeleninu (byliny), která umí likvidovat Helicobacter pylori (7) v trávicím traktu (v žaludku) a reguluje (snižuje) hladinu krevního cukru (8)
- hořký meloun působí (pozitivně) při postižení tzv. metabolickým syndromem (6)
- hořký meloun se - v místech kde neroste - používá jako bylinný čaj ve formě nakrájených usušených plátků (i ve formě drcené či prášku)
- příprava nápojů z hořkého melounu je snadná - používáme vroucí vodu, luhujeme dle chuti a zhotovíme opravdu hodně čaje (10)
- díky zamletí hořkého melounu obsahuje čokoláda i vlákninu
- hořký meloun je doplňkem stravy (13)
LEGENDA, ODKAZY A POZNÁMKY
(1) funkční potraviny - musí být skutečnými potravinami, nesmí mít tabletovou ani práškovou formu a jako běžné potraviny by se měly (poměrně často) konzumovat; funkční potravina musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví (zdroj: Fórum zdravé výživy)
(2) funkční potravina (zdroj: WikiSkripta)
(3) čokoláda patří mezi potraviny, lze jí tedy relativně konzumovat "bez omezení" (s ohledem na obsah byliny maximálně 8 tabulek denně)
(4) mořská sůl -
(5) hořký meloun - samostatné webové stránky byliny - www.BitterMelonTea.cz
(6) metabolický syndrom (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(7) bakterie Helicobacter pylori (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(8)pozitivní ovlivňování hladiny cukru v krvi lze prezentovat = tvrzení patří mezi tzv. "povolená zdravotní tvrzení" legislativou EU - viz seznam "on hold":
"vztah momordiky ke zdraví" (přepis z tabulky): reguluje hladinu glukózy v krvi (tj. udržuje správnou hladinu krevního cukru (glukózy) v krvi)
(9) modré zóny (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(10) příprava čaje z hořkého melounu (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(11) každé balení je opatřeno etiketou v českém jazyce, s uvedením informací dle platných právních předpisů a s upozorněními, jež byly stanoveny procesem schvalování byliny k prodeji jako doplněk stravy - Státním zdravotní ústavem (SZÚ): UPOZORNĚNÍ: Není určeno dětem. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.; UPOZORNĚNÍ PRO DIABETIKY: Přípravek může snižovat hladinu cukr(adekvátními bylinnému čaji)
(12) v Asii není množství regulováno, čaj se pije jako jiné tekutiny, tj. bez omezení
(13) doplněk stravy - legislativní podklad pro uvedení na trh v ČR - schválení produktu Státním zdravotním ústavem k prodeji jako doplněk stravy (Č.j. 2316/2011 ze dne 21.10.2011)
(14) pokud čokoládu správně ochutnáte (viz článek) a nebude již nic jíst a pít, bude vám příjemná dochuť v ústech přetrvávat velmi dlouho; dochuť čili "aftertaste" je termín z čajového ranku a pro specifičnost čokolády s hořkým melounem se použití právě zde víc než hodí