NAVRCHOLU.cz


Bitter-Melon Tea je úžasné celoroční pití pro každého!

K ochlazení v teplých dnech...

Pro teplé dny je vhodný studený nápoj z Momordiky ve formě nealkoholického koktejlu či zchlazeného nálevu. Koktejl (s pomerančem, salátovkou a červeným melounem) byl poprvé prezentován veřejnosti na akci First Flush 2015 v Praze.



Ingredience nealkoholického koktejlu:
1. zchlazený silný nálev z Bitter-Melon Tea (min 4 g na 500 ml vroucí vody),
2. čerstvý rozmixovaný *žlutý meloun (případně jiné ovoce - jahody, borůvky, pomeranč, červený meloun, hrušky, jablka ) nebo *salátová okurka,
3. čerstvá citronová šťáva (dle chuti),
4. sušená třtinová šťáva (dle chuti, nemusí být), salko (pro gurmány),
5. goji, rozinky, brusinky, moruše, višně apod. sušené ovoce, šlehačka (... k ozdobě),
6. led (v přiměřeně velkých kusech aby se koktejl příliš nezředil).

Zhotovení koktejlu:
- zchlazený nálev smícháme s ingrediencemi a ledem, podáváme ve vysoké sklenici s brčkem,
- pro dospělé lze koktejl vylepšit nějakým dobrým špiritusem a zhotovit long dring pro jaoukoliv párty,
- osvědčená a doslova * úžasná kombinace :-) .



Zchlazený nálev (byl poprvé vyzkoušen v roce 2012 jako úžasně povzbuzující pití na cyklovýletech).

Ingredience zchlazeného nálevu:
1. silný nálev z Bitter-Melon Tea (min 4 g na 500 ml vroucí vody),
2. čerstvá citronová (pomerančová) šťáva,
3. minerálka (či pramenitá voda ze studánky) dle chuti.

Zhotovení zchlazeného nálevu:
- čerstvý nálev (smíchané všechny ingredience) nechat dobře vychladit v lednici.

K zahřátí ve studených (deštivých aj.) dnech...

Pro chladné dny je vhodný teplý nápoj z Momordiky zvaný "Hořká krása". Hořká krása byla poprvé představena veřejnosti na Vegefestu v Praze v roce 2015 a v témže roce jsem s ní soutěžil na barmanské soutěži v Brně (MATTONI GRAND DRINK - CBA NOMINATION ROUND 2015).



Ingredience teplého nápoje:
1. silný nálev z Bitter-Melon Tea (min 4 g na 500 ml vroucí vody),
2. čerstvá pomerančová šťáva nebo pyré (případně paskalizovaný - nouzově obyčejný - džus),
3. čerstvá citronová šťáva,
4. sušená třtinová šťáva (nemusí být),
5. goji, rozinky, brusinky, moruše, višně apod. sušené ovoce dle chuti,
6. čili papričky nebo mexický koriandr (nebo obojí).

Zhotovení teplého nápoje:
- čerstvý nálev nechat zchladnout, přidat všechna ingredience a podávat,
- místo šťávy (pyré) lze oloupaný pomeranč jednoduše nakrájet, rozmačkat a použít celý,
- pro dospělé lze teplý nápoj vylepšit nějakým dobrým špiritusem a zhotovit neobvyklý long dring pro jaoukoliv párty.



poznámka k ingrediencím:
- plátky Momordiky v bio kvalitě (Organic Thailand / USDA ORGANIC) - koupíte zde,
- ostatní suroviny si jistě opatříte sami (budete-li mít problém s mexickým koriandrem, lat. Eryngium foetidum, dejte vědět - poradím).
poznámka k postupům:

- doporučuji experimentovat se sílou nálevu Momordiky!
další inspirace:
- o studených koktejlech z Momordiky si přečtěte zde,
- Bitter-Melon Tea byl použit (coby hořká ingredience) v zajímavém koktejlu (recept) Leprikón z dílny teatendera Jirky Boháče,
- o bylině čtěte na webu Nepiju břečky,
- zkuste smíchat nálev z Momordiky s nálevem z Jiaogulanu, budete překvapeni výsledkem...

Prokázané zdravotní účinky byliny...

Pravidelným pitím momordiky - hořké okurky si vylepšíte zdraví --------->
Thajský Bitter-Melon Tea (momordika, hořká okurka či hořký meloun - více o názvech) je unikátní bylina (zelenina) působící proti Helicobacter pylori a zamezující ukládání tuků (s důsledkem celkového zlepšení tzv. metabolického syndromu (= komplex poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob).
Přečtěte si více informací o působení na zdraví. Pití byliny se doporučuje střídat s ostatními pravými čaji a jinými bylinami.

Lehká příprava, dávkování i konzumace...

"Okurku" připravujeme stejně jako běžný čaj, tj. 4 g (cca polévková lžíce) se zalije jedním litrem právě vroucí vody a luhuje 3-5 minut dle chuti. Podívejte se i na jiné způsoby přípravy praktikované a doporučované v Thajsku i jinde ve světě (v přípravě).

Snadné objednání a rychlé dodání...

Čaj objednáte výběrem zboží v e-shopu, zasláním e-mailu z kontaktního formuláře, zavoláním či zasláním SMS na mobilní telefon 732 140 323. Objednávka je vyřízena odesláním zboží nejdéle do sedmi pracovních dnů. E-shop lze využít i pro objednávky velkoobchodní a najdete v něm i řadu jiných zajímavých čajů a bylin.

Vaše dotazy, přání a připomínky...

pište prostřednictvím kontaktního formuláře e-shopu, případně na e-mail info (zavináč)dobrecaje.cz. Nebo mi jednoduše zavolejte 732 140 323)...

Legálnost prodeje, kvalita a recenze...

Jsem osobně držitelem dokumentace, kterou je Bitter-Melon Tea schválen jako doplněk stravy k prodeji na českém trhu. Čaj je klasifikován jako doplněk stravy, nenahrazuje pestrou stravu, není určen dětem a není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Čaj může snižovat hladinu cukru v krvi. Je doporučeno užívání přípravku konzultovat s ošetřujícím lékařem. Povolené denní množství pro spotřebitele v ČR je výluh z jedné polévkové lžíce (cca 4 g) byliny. Přečtěte si stránku o možných kvalitách a také aktuální recenze podobných produktů (v přípravě).

Záruka vrácení peněz...

Objednali jste si originální thajský Bitter-Melon Tea bylinný čaj z momordiky - hořké okurky® a nechutná vám? Nevadí. Zašlete jej zpět a já vám obratem vrátím peníze = objednáním produktu nic neriskujete!
Nejste-li si jisti. zda vám bude bylina vyhovovat, požádejte o vzorek, určitě se dohodneme :-).

Záruka špičkové kvality...

Za špičkovou kvalitu* nabízené byliny ručím osobně. Neschovávám se za firmu či prostředníky, dovozce, za neosobní - nic neříkající - kontaktní formuláře... Za vše mohu sám! Bylinu dovážím přímo od pěstitelů, produkci kontroluju, bylinu léta osobně prezentuju a prodávám. Bylinu též mnoho let sám piju! Proč, se dočtete zde.

Všem velkoobchodním odběratelům automaticky poskytuji Prohlášení o shodě**, vždy ke každé zásilce zvlášť! Prohlášení je podepřeno příslušnou dokumentací (Státní zdravotní ústav, Č.j. 2316/2011 ze dne 21.10.2011) a zaručuje odběrateli, že:
1.
produkt je původem z Thajska, každý dovoz má osvědčení CO (Certificate of Origin),
2.
produkt je na českém trhu prodáván legálně jako doplněk stravy v souladu s platnou českou legislativou, tj. jako proclené a kontrolované zboží v odpovídajícím balení a s etiketou bez faktických a právních vad, 
3. produkt má právo být označen "Thailand Organic Tea" (Organic Thailand), což znamená, že je výpěstkem ekologického zemědělství. Při jeho pěstování není používáno chemických hnojiv ani chemických postřiků. Producent disponuje potřebnými certifikáty, zastřešuje a rozvíjí prestižní program ekologického zemědělství „Pilot Organic Tea Plantation“,
4. celý proces výroby čajů a bylin je řízen a kontrolován (certifikován) dle zásad vyspělých standardů realizace produkce ("GMP" – dobrá výrobní praxe, "HALAL" – povoleno v muslimských zemích a "ISO 9001:V 2000"),
5. produkt patří k nejlepším v rámci programu OTOP („jedna správní jednotka / jeden zemědělský produkt“), podporovaném thajskou vládou a garantovaném thajskou královskou rodinou, může se tak pyšnit označením OTOP PRODUCT CHAMPION“,
6. produkt je prodáván též na americkém trhu a má certifikaci USDA ORGANIC (certifikace produktu i půdy na které se pěstuje).

poznámky:
* popis unikátní kvality thajských bylin (NepustilTea-standard, NepustilTea-superior, NepustilTea-standard+) najdete zde,
** maloodběratelům Prohlašení o shodě neposkytuji (každý maloodběratel získává záruky špičkové kvality výše uvedené automaticky, objednáním produktu).
 



- více o problematice legálnosti dovozů a prodeje (v přípravě)
- vice o problematice sdělování informací o zdravotním působení bylin a čajů
- více o kvalitě momordiky

Přeji pěkné chvíle plné pohody a inspirace s originálním Bitter-Melon Tea, thajskou momordikou - hořkou okurkou/ hořkým melounem!


direktně dováží / prodává
Ing. Zdeněk Nepustil
importér čajů a bylin - specialista na thajské a vietnamské čaje, geolog, konstruktér 3D kopírek a výrobce originálních 3D dřevěných dílů westernových sedlových koster všech typů, stoupenec půstování, minimalismu, pohybu, zdravého dýchání, otužování a funkčního životního stylu

NEPUSTILTEA.CZ
DOBRÉ ČAJE pro  inspiraci, pohodu a lepší zdraví®

přímý dovozce špičkových thajských čajů a bylin v bio kvalitě (Organic Thailand, USDA ORGANIC)
mobil: +420 732 140 323
e-mail: info@dobrecaje.cz

kontaktní formulář


BITTER-MELON TEA
bylinný čaj z Momordiky - hořké okurky


Mohlo by vás zajímat

... i vám může bylina pomoci! Proč?

Podle nejnovějších vědeckých studií se k léčebným účelům používají především plody, jež obsahují askorbigen (vázaná forma kyseliny askorbové) steroidní saponiny (tzv. charantin) a glukokinetické látky, jež pozitivně působí na snížení hladiny krevního cukru při onemocnění diabetem. Momordika zvyšuje účinek inzulinu, má antivirové, antibiotické a protiparazitické účinky. Zastavuje růst řady bakterií, podporuje imunitu a snižuje cholesterol. Mezi nejdůlěžitější účinky momordiky patří pozitivní působení při diabetu a jeho komplikacích, proti obezitě a ukládání tuků, u žaludečních vředů, proti Helicobacter pylori a zřejmě i proti mnoha druhům rakoviny.

Nejzajímavější je působení momordiky proti ukládání tuků.
Bylo prokázáno, že momordika snižuje množství tuku v těle zvířat vystavených nezdravé dietě se zvýšeným obsahem tuků. Momordika též snižovala množství vnitrobřišního tuku. Vědecké práce ukazují, že snížení obsahu tuku bylo provázeno celkovým zlepšením několika ukazatelů spojených s tzv. metabolickým syndromem (komplexem poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob).

... jak bylinu pít?

Stejně jednoduše jako jakýkoliv pravý čaj. Vsypeme jednu vrchovatou polévkovou lžíci (cca 4 g) do konvice (1 litr) a zalijeme horkou vodou, louhujeme 3 až 5 minut dle chuti, slijeme nebo necháme v nálevu, lze zalít i opakovaně pokud budeme první nálev louhovat kratší dobu než 3 minuty, záleží na chuti každého, v Thajsku a jinde v Asii se obvykle připravuje pouze jeden silný nálev
---> alternativní přípravy

... proč bylinu pít?

Kvůli pozitivním účinkům na lidské zdraví! Bylina umí celkově vylepšit zdraví, bojuje proti civilizačním chorobám a je účinná proti mnohým druhům rakoviny, snižuje nadváhu, poskytuje příjemné chvíle při pití a inspiruje k činům a hlavně likviduje Helicobacter pyroli :-)...

... kolik byliny pít?

V Čechách je povoleno vypít denně výluh ze 4 g byliny (tj. celkem 1 litr výluhu připraveného z jedné polévkové lžíce byliny). Z praxe vyplývá, že pro léčebné účinky je nutno pít množství větší. Optimální množství je dvojnásobné. Nemusíte vypít dva litry - stačí si dělat nálevy koncentrovanější nebo je přimíchávat do alších tekutin. Forma nálevu (zda teplý nebo zchlazený) není rozhodující. Podobně, jako u konzumace nálevů z jiných bylin, je dobré po léčebné kúře (viz níže) vložit alespoň měsíční přestávku a pití střídat či doplňovat konzumací kvalitních sypaných čajů (tj. v bio kvalitě, pokud možno co nejčerstvějších, dobře prodávaných, skladovaných, správně označených, se známým původem, jasným rokem výroby a dovoditelnou trvanlivostí)
(více o nakupování čaje)
(více o tzv. shelf-life)

... bylina Bitter-Melon Tea je v české literatuře označována jako "hořký meloun", je to správně?

Ano! Název "hořký meloun" použil ve své knize MUDr. Jonáš. Hořká okurka je však názvem, jež se mi zdá - s ohledem na tvar plodu - logičtější. Z hlediska botanické příslušnosti rostliny k tykvovitým (kam patří meloun i okurka) je to však jedno...
---> více viz kniha MUDr. Josefa Jonáše, Jiřího Kuchaře - SVĚT PŘÍRODNÍCH ANTIBIOTIK - TAJNÉ ZBRANĚ ROSTLIN - 88 přírodních zdrojů pro prevenci i terapii virových, bakteriálních a plísňových infekcí; EMINENT, Praha, 2014.

... jaká má být velikost plodu?

Rozhodně co nejmenší! Plod se sklízí v době nezralosti. Přerostlé (větší a velké) plody ztrácí postupně hořkost a léčivost. Jejich chuť je nasláslá až sladká. Již jakkoliv nazrálé plody se nepoužívají ani při vaření ani při léčbě. Ovšem poskytují velké výnosy, čehož řada pěstitelů využívá. Doporučuji se velkým plodům vyhnout.

... co si počít se syrovým plodem?

Občas se dá v Čechách koupit syrová okurka (v Asii běžně). POZOR - v syrovém stavu je vnitřní mníšek se semeny mírně projímavý (působí různě, podle zralosti), dokonce se píše o "mírné jedovatosti". Je tedy třeba vnitřek vydlabat a vyhodit. Zbytek pak nakrájet na slabo (jako naší salátovku), pořádně prosolit a nechat hodinu odležet (sůl z plodu vytáhne gró hořkosti), řádně propláchnout / promýt a pak použít do salátů s ostatní zeleninou (ovocem), zkusit nějaký asijský způsob (rybí omáčka + cukr), připravit jako naši salátovku (ocet, cukr, sůl, pepř...), přidat při pečení masa, přidat do silné slepičí polévky (či jiného vývaru). Pokud odříznete konce (špičky) plodu a umě vydlabete vnitřek, můžete jej naplnit dobře okořeněným mletým masem (česnek, cibule, sůl, pepř, zázvor, chilli, medvědí česnek...) a vařit s vývarem, péci s masem apod. Venkoncem si můžete zkusit plod rozkrájet na tenké plátky a usušit (ideálně na sítu a letním slunci).

Nakrájené půlměsíčky syrového vydlabaného plodu jsou vidět zde.

... jak si nálev z byliny opravdu užít?

Vyzkoušením čínské metody přípravy čajů Gong Fu Cha! Doporučuji použít bylinu kvality NepustilTea-superior a malou skleněnou konvičku. Metoda spočívá v realizaci krátkých nálevů (dle chuti) a použití větší gramáže byliny. Získávají se tak velmi razantní, chuťové plné a silné nálevy (nemusí každému vyhovovat).
---> více o metodě Gong Fu Cha

... musí se při přípravě používat sítko, tzn. je nutné nálev z byliny slévat?

Nemusí a není! Bylinu lze nechat v nálevu, než jej dopijete. Bylina snese mnoho opakovaných zalití a sám jí takto běžně připravuji (buď dělám koncentrát pro ředění nebo bylinu opakovaně trápím horkou vodou, dokud je nálev hořký :-). Pak vyluhovaný zbytek sním nebo vložím do zeleninového (ovocného) salátu. Doporučuji stejnou praxi, bylina je v bio kvalitě a je jí skutečně škoda vyhodit...

... je lepší bylina krájená nebo upravená mletím?

Obě jsou stejných účinků!
(další text v přípravě)

... s čím mohu nálev míchat?

Se spoustou tekutin a pochutin!
Vpodstatě se vším, co vás napadne.
---> receptář

... kdy mám bylinu pít?

Kdykoliv dle chuti! Nálev neobsahuje kofein ani jiné povzbudivé látky. Můžete si jej dát i před spaním či v hluboké noci.
Doporučuji pít nálev samotný i jej míchat s čajem, ovocnými šťávami, zeleninovými šťávami, použít jej do smothie atd.

... jaké jsou doporučené léčebné kúry?

Je známo, že pokud si člověk "huntuje zdraví", trvá to celkem dlouho, mnohdy roky až desítky let. Nelze pak počítat s tím, že uzdravení (či radikální zlepšení zdraví) bude trvat tři dny!
Pro léčbu jsou doporučeny tříměsíční léčebné kúry. Aplikované (ideálně) 3 x ročně s měsíčními přestávkami. Preventivně lze však bylinu pít trvale dle chuti a nálady, v různých koncentracích, jako součást koktejlů, jako ingredienci ve ssmoothie, v blendech s pravým čajem apod. (můj případ :-).

... a co nádobí, jaké použít a kde jej sehnat?

(text v přípravě)
(další text v přípravě)

... jaká je ideální voda pro luhování byliny?

(text v přípravě)
(další text v přípravě)

... je pití byliny návykové?

(text v přípravě)
(další text v přípravě)

... jak mám rozumět označení (NepustilTea-standard) apod.?

Označením NepustilTea vám garantuji vše, co při prodeji prezentuji. Platí to pro prodej (e-shop) i všechny mnou provozované weby. Ručím za to osobně - svým jménem (úplné informace o mé osobě a spojení na mě a adresy ostatních webů).
NepustilTea-standard
je označení špičkové kvality byliny.
NepustilTea-superior
je označení nejvyšší kvality byliny.
NepustilTea-standard+
je označení exkluzivní kvality byliny určené pro předplatitele, vhodné pro jakoukoliv běžnou přípravu.
---> více informací

... jak mohu bylinu použít jinak, nechci-li pít nálev?

(text v přípravě)
(další text v přípravě)

... potřebuji bylinu připravit rychle a jednoduše (v práci, na cestách), jak?

Opravdu jednoduše! Pro rychlou a nenáročnou přípravu jsou k dispozici nálevové sáčky s krájenou bylinou i mletou bylinou...
(další text v přípravě)

... může mi bylina nějak uškodit?

Pokud trpíte nějakým vážným onemocněním (refluxem jícnu, rakovinou žaludku apod.) můžete bylinu vyzkoušet a prozkoumat, zda vám může pomoci. Existují však případy, kdy nemocnému nálev vyloženě nevyhovuje! V takovém případě nemusí být bylina pro vás vhodná. Podobně, pokud vám nálev vyloženě nechutná, nepřemáhejte se. Řiďte se "selským rozumem" - člověk by neměl konzumovat věci, jež mu nedělají dobře nebo k nim necítí důvěru a to i v případě, že by objektivně byly sebeléčivější či nejzdravější na světě.
(další text v přípravě)

Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2012-2017
Poslední aktualizace 23.1.2018
právě se nacházíte na stránce: index


SNIŽTE SI VÁHU A MĚJTE NAD NÍ STÁLOU A STOPROCENTNÍ KONTROLU
***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE, SEBEJISTOTY A ŽIVOTNÍHO OPTIMISMU***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILTE SVOU IMUNITU
I ODOLNOST
***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI ČI LÉČBĚ DIABETU***ZLIKVIDUJTE SI HELICOBACTER PYROLI A VŘEDY V ŽALUDKU***
***SNIŽTE SI CHOLESTEROL***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT
===== PIJTE PRAVIDELNĚ THAJSKÝ ORIGINÁLNÍ ČAJ = BITTER-MELON TEA bylinný čaj z Momordiky - hořké okurky /
melounu =====
právě se nacházíte na stránce: index
kvalita / recenze
jak připravit